Huid Info
Wat is huid eigenlijk?
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam met een oppervlak van 1,5 -2,0 m2 bij een volwassen
mens. De huid is in vele opzichten erg belangrijk voor ons en meer dan alleen maar een omhulsel. De huid is opgebouwd uit drie lagen; de opperhuid (epidermis), de lederhuid (curtis/dermis) en het onderhuids bindweefsel (subcutis).
In deze drie lagen zijn allerlei soorten cellen actief en vinden er verschillende processen plaats waardoor de huid multifunctioneel is. De huid beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals ultravolette straling in zonlicht, bacteriën, schimmels en virussen. Tevens zorgt ze ervoor dat de bloedvaten en de zweetklieren een belangrijke rol spelen bij de temperatuurregulatie van het lichaam zodat wij niet snel oververhit, onderkoeld, of uitgedroogd raken. Door de talrijke zenuwen in de huid kunnen wij voorwerpen, warmte, koude en pijn voelen. Ook wordt vitamine D, onder invloed van zonlicht, in de huid aangemaakt dat nodig is voor onze botten. Daarnaast zorgt de huid voor elasticiteit en trekvastheid. Dit neemt echter af naarmate we ouder worden, te veel zijn blootgesteld aan ultraviolette staling of roken. De huid gaat rimpels vertonen. Het onderhuidse bindweefsel werkt isolerend voor warmte en kou, is een opslagplaats voor energie en vormt een stootkussen. Tot slot speelt onze huid een belangrijke rol in het contact met andere mensen omdat we door onze huid herkenbaar zijn voor onze omgeving. De huid bezit een tastgevoel zodat zij dingen kunnen voelen en daardoor bijvoorbeeld complexe handelingen met onze handen kunnen verrichten. Kortom, onze huid is onmisbaar want zonder huid zouden we niets in staat zijn.
Basisprincipes van de huid
Er zijn veel vrouwen die erg verbaasd zijn als ze verteld wordt dat ze een droge huid hebben. Maar mijn
huid glimt altijd zo, en is zo vet! Dat is heel goed mogelijk vocht en vet zijn namelijk compleet andere dingen. Het kan zelfs zijn dat u last hebt van een vette huid met aanleg tot puistjes en acne, maar u ernstig vochttekort heeft. In veel gevallen knapt de huid op als een product gebruikt wordt om de huid te verzorgen.
Een vochtarme huid bindt geen lipedes (vetten) aan, dus zal deze de voedingsstoffen niet naar binnen transporteren en zal de huidconditie niet verbeteren. Het is dan zaak de huid vooral te hydrateren om zo ook de voeding op te laten nemen.
Uiteraard is het vetgehalte toch zeker niet uit te vlakken, want lipides (vetlaag) vormen een natuurlijk vetfilmpje waardoor de huid beschermd wordt tegen koude, vorst, zon, uitdroging. Is dit lipidelaagje niet meer aanwezig of niet meer intact, dan kunnen er huidproblemen ontstaan. Tevens bevinden zich in de lipiders de werkstoffen. Is het vetgehalte laag, dan is de aanvoer mimiem, huidherstel is dan niet te garanderen.
De PH-waarde is onze natuurlijke beschermmantel tegen schimmels en bacterieën. Is deze uit balans, dan zal degeneratie sneller gaan. pH (pondus hydrogenium) bestaat uit talg en zweet uitscheiding, mineralen, zouten, dode huidcellen en schimmels en bacteriën. Een te hoge pH zal vochttekort en exceem veroorzaken, terwijl een lage pH juist acne tot gevolg zal hebben.
Een goede doorbloeding is absoluut noodzakelijk, want zonder doorbloeding geen aanvoer van zuurstof, zonder zuurstof geen leven, dus zeker geen huidherstel.
Een huid die te droog is, kan je bv zien als een plantenbak, waarvan de aarde in de zomer te lang zonder water heeft gestaan. De aarde is kurkdroog en bij het water geven blijft het water drijven, omdat de aarde niet in staat is het vocht op te nemen. Er moet dan begonnen worden met het geven van een klein beetje water. Pas als dat opgenomen is, kan er weer een klein beetje water worden gegeven. En daarna weer een scheutje. Is de aarde eenmaal gehydrateerd, dan is het ook gemakkelijk om deze vochtig te houden.
De onderkant van de opperhuid en de bovenkant van de lederhuid zijn niet vlak. De grens vertoont een sterk golvend patroon met in- en uitstulpingen, waardoor de opperhuid als het ware in de lederhuid verankerd ligt. Hoe beter de lederhuid op de opperhuid aansluit, deze de beter de doorbloeding en de zuurstoftoevoer van de opperhuid plaatsvinden. Ook de afvalstoffen zullen dan goed afgevoerd worden. Het gevolg: de huid ziet er fris, jong en actief uit.
Huidveroudering en anti-aging.
Rimpels, een verslapte huid, gesprongen haarvaatjes (spinnetjes) en huidverkleuringen kortom, huidveroudering. Op een gegeven moment zullen we er allemaal aan moeten geloven. Maar waarom zou je dat moment niet zoveel mogelijk uitstellen.
Waarom veroudert onze huid eigenlijk?
Het natuurlijke verouderingsproces eist na verloop van tijd haar tol. Zon, stress en andere omgevingsfactoren laten hun sporen na. Vanaf 25 jaar maakt de huid geleidelijk minder collageen aan en elk jaar verliezen we 1% van ons natuurlijk collageen. In strijd tegen huidveroudering is de aanmaak van collageen en elastine daarom essentieel.
Elastine zorgt voor veerkracht van de huid, terwijl collageen zorgt voor structuur en stevigheid.
Kort gezegd is de veroudering van onze huid, zo stellen de experts, te wijten aan genetische factoren (aan het ouder worden ontkomt niemand) en aan externe factoren. In het eerste geval gaat het om het natuurlijke verouderings proces en met name om vermindering van het bindweefsel (collageen), hoe dit proces precies verloopt is genetisch bepaald. In het tweede geval ‘extrinsieke veroudering’ hebben we het vooral over schade die door omgevingsfactoren wordt toegebracht, denk aan factoren als ultraviolette straling, roken, stress, enz.
Hoe zie je dat je huid veroudert? Wat zijn de eerste dingen waar je op moet letten.
Rimpels, vlekken, en gesprongen adertjes en het verlies van elasticiteit van de huid (slappere huid) zijn tekens van een veroudering van de huid. De één krijgt er meer mee te maken, de ander minder. Ook de leefdtijd speelt natuurlijk een belangrijke rol. De eerste tekenen die onstaan in jonge mensen zijn vaak rimpeltjes die onstaan door beweging van je gezicht (mimiekrimpels). Ook verkleuringen (levervlekken of zonnevlekken) kunnen al op jonge leefdtijd ontstaan, zeker als de huid veel wordt blootgesteld aan zonlicht.
Wat zijn anti/aging crémes?
Steeds vaker krijgen we de term ‘anti aging créme’ of anti verouderings créme te horen. Deze term duidt op créme die de gebruiker kort gezegd een jonger uiterlijk beloven. Zoals altijd zijn er producten die daadwerkelijk iets doen en andere een twijfelachtig resultaat opleveren. Een stof retinol (en zeker ook tretenoine, een dervivaat van vitamine A, kan zeker iets voor de huid doen, net zoals bepaalde preparaten op basis van vitamine C. Veel andere stofjes worden vaak als anti aging aangeprezen maar hebben vooral een hydraterende werking.
Voor het kiezen en het gebruik van anti aging crémes kun je, je het beste wenden tot een specialist die op basis van je huid de weg in de wereld van anti verouderings crémes kan wijzen en je tevens zal vertellen welke antizonnebrand factor je zult moeten gebruiken.
Wat kun je van anti aging crémes verwachten?
Natuurlijk bestaan er geen wonder crémes die de ouderdom verschijnselen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen, maar door de huid goed te reinigen en te verzorgen kan je huid er wel gladder, beter gehydrateerd zijn en daardoor er ‘jonger’ uitzien.
UV- bestraling en onze huid
Er is veel te doen rond UV-straling en de effecten op onze huid. Hieronder een beknopte uiteenzetting. Effecten van UV op onze huid.
Een belangrijk doel is van het zonnebaden is zeer zeker het “bruin” worden. Dit geldt tenminste voor mensen met een lichte huidskleur. Een tintje is nog altijd een teken van gezondheid.
Schade op korte termijn
Het bekendste korte-termijn effect is rood worden, ook wel zonnebrand of erytheem genoemd. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door UVB straling waardoor via bepaalde mechanisme de bloedvaatjes verwijden en de huid rood wordt. De pijn treedt meestal pas uren na de verbranding op. Een ander korte-termijn effect, dat kan optreden is huiduitslag en tijdelijke vermindering van de werkzaamheid van het immuumsysteem.
Schade op langere termijn
Bij regelmatig langdurige blootstelling aan zonlicht kunnen nare effecten optreden zoals: vroegtijdige veroudering van de huid (rimpels, vermindering elasticiteit) pigmentvlekken en andere cosmetisch storende effecten oogletsel (staar, cataract) huidkanker.
Daarom is het van groot belang een goede beschermingsfactor te gebruiken als men gaat zonnebaden.
Wat betekent de SPF factor op een zonnebrandmiddel?
Een zonnebrandcréme geeft een bepaalde bescherming tegen UV straling. Deze beschermingsgraad staat in cijfers op de verpakking van het middel. En deze beschermingsfactoor wordt uitgedrukt in cijfers van 5 t/m 30 en SPF genoemd.
Dit betekend Sun Protection Factor (afgekort tot SPF). Dit is de mate van bescherming die dit middel tegen het verbranden door aanwezig UV stralen in het zonlicht geeft.
Hoe hoger de factor in het anti-zonnebrandmiddel hoe langer het beschermt tegen zonverbranding.
Moet er zeer goede bescherming tot stand worden gebracht (en in de moderne tijd is dat eigenlijk altijd het geval vooral vanwege huidbeschadigingen die op langere termijn huidkanker kunnen veroorzaken) dan kan het beste een heel hoge beschermingsfactor gekozen worden of nog beter, een zgn Sun Blocker. Bovendien is het zo, dat mensen die een hele gevoelige huid hebben zelfs in de schaduw verbranden. Want UV stralen zijn overal, daar waar daglicht is, aanwezig dus ook in de schaduw maar dan wel veel minder sterk dan in de zon.
Omdat de huid van kinderen extra makkelijk beschadigd kan worden door UV-straling moeten kinderen tot 16 jaar altijd optimaal (beschermingsfactor 30) beschermd worden.
Waarom veroudert onze huid eigenlijk?
Huidtype 1
Mensen met huidtype 1 verbranden heel snel en worden helaas niet bruin. Zij hebben een zeer lichte huid, vaak veel sproeten en rood of lichtblond haar en blauwe ogen. Het is aan te raden voor dit huidtype een zonnebrandcréme factor 30 te gebruiken.
Huidtype 2
Wie huidtype 2 heeft, verbrandt al minder snel dan met huidtype 1. Heb je dit huidtype, dan wordt je langzaam bruin. Uiterlijke kenmerken zijn: een lichte huid, blond haar en grijze, groene of lichtbruine ogen. Het is aan te raden voor dit huidtype een zonnebrandcréme factor 15-20 te gebruiken.
Huidtype 3
Heb je een licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar en vrij bruine ogen? Dan behoor je tot de groep met huidtype 3. Je verbrandt dan niet snel en wordt snel bruin. Het is aan te raden voor dit huidtype een zonnebrandcréme factor 10-15 te gebruiken.
Huidtype 4
Mediterrane types, herkenbaar aan hun meestal getinte huid, donker haar en donkere ogen, verbranden bijna nooit. Ze worden ook snel en makkelijk bruin. Het is aan te raden voor dit huidtype een zonnebrandcréme factor 5-10 te gebruiken.
Huidtype 5
Aziatische types, met een donkere huid, donker tot zwart haar en donkere ogen, verbranden nooit en worden snel en makkelijk bruin. Ook hier wordt aangeraden een zonnebrandcréme te gebruiken.
Er tussen in
Het kan overigens zijn dat je tussen twee huidtypes in zit. Ervaring met verbranding van lichaamsdelen, zoals je schouders en je rug, zeggen het meest over je huidtype. Heb je dus snel last van knalrode schouders, ook al heb je geen licht haar, dan is de kans toch groot dat je huidtype 1 hebt. Uiterlijke kenmerken zijn het minst bepalend. Iedereen moet bij het zonnen dan ook rekening houden met z’n huidtype. Jij dus ook!
Huidtype 6
Negroïde types hebben een zeer donkere huid, zwart haar en donkere ogen. Ze verbranden nooit en bruinen zeer goed. Voor kinderen tot en met 16 jaar is het aan te raden een zonnebrandcréme factor 30 te gebruiken.